Hostingprovider

U wilt een eigen website beginnen, dan is een betrouwbare hostingprovider noodzakelijk! Maar wat is een hosting provider?

Een hostingprovider is een bedrijf dat webhosting aanbiedt. U koopt eigenlijk een stukje ruimte op een server. Deze server is verbonden met het internet en maakt uw website op het internet toegankelijk.

Naast hosting bieden zij vaak ook verschillende andere uiteenlopende diensten, zoals domeinregistratie, e-mail en websitebuilders.

Hostingproviders zijn er in diverse soorten en maten, en de kosten voor het hosten kunnen behoorlijk uiteenlopen. Een keuze maken is dus niet zo gemakkelijk. Om de juiste webprovider te kiezen dient u rekening te houden met een aantal zaken:

  • Dedicated of Shared? Veel hostingproviders geven je de mogelijkheid om te kiezen tussen een ‘dedicated’ of ‘shared’ webserver. Een dedicated server is een machine die alleen en uitsluitend door jouw bedrijf gebruikt wordt. Dit is alleen relevant als je grote aantallen bezoekers verwacht of een enorme website hebt. Voor de meeste volstaat echter een shared hosting. Jouw website staat dan met een aantal andere websites van andere kleine bedrijven op één webserver. Niemand merkt dat er meerdere websites op één webserver draaien. Shared hosting is tevens vele malen goedkoper.
  • De hoeveelheid schijfruimte is de ruimte die jouw website op de harde schijf van de webserver mag gebruiken. Dit is afhankelijk van de grote van je website en de gewenste functionaliteiten. Schijfruimte wordt (normaliter) weergegeven in een aantal MB (Megabyte). Hoe meer schijfruimte u tot uw beschikking hebt, hoe groter u de website kunt maken en hoe meer grafische afbeeldingen u kunt gebruiken.
  • Een van de belangrijkste bij de keuze voor een hostingprovider is dat je weet of je scripts nodig zult hebben, en van welke soort. Weet je hier niets vanaf, vraag dan bij degene die je website maaktwelke soorten scripts er toegepast zullen gaan worden, zodat je daar voor het kiezen van een hostingprovider rekening mee kunt houden.
    Scripts zijn direct van invloed op mogelijkheid tot implementatie van webwinkelprogramma’s en/of content management systemen. Let dus goed op of het op de hosting mogelijk is het gewenste programma te installeren of implementeren.
  • Datzelfde geldt voor de koppeling van je website aan een database. Heb je bijvoorbeeld een website met een Content Management Systeem dan is een databasekoppeling noodzakelijk.
  • Daarnaast heb je het datalimiet. Dit is de hoeveelheid dataverkeer die jouw website mag genereren. Elke keer dat een pagina van jouw website wordt opgevraagd gaat er een bepaald aantal kilobytes over de lijn: het dataverkeer. De hoeveelheid dataverkeer wordt per maand berekend en is afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers op je website.
  • En wil je dat je e-mailadres gekoppeld is aan je domeinnaam, dan zul je je e-mail in de meeste gevallen ook via de hostingprovider regelen.
  • Om antwoord te krijgen op eventuele vragen is een klantenservice toch een pré. Want wat als je website offline gaat? Kan je ze bellen of mailen? Of hebben ze alleen online support?

In Nederland alleen zijn al honderden hostingproviders actief, waarvan er meerdere aan uw eisen zullen voldoen. Kijk dus eventueel naar de reputatie en vraag eens rond.

DOEN! Webontwerp heeft een aantal van de grootste hostingproviders van Nederland voor u op een rijtje gezet.

Mocht u toch nog twijfelen? Laat u dan adviseren!

Werkzaamheden