Wat is een Payment Service Provider?

Een Payment Service Provider, ookwel Internetkassa en kortweg PSP genoemd, is het bedrijf dat de geldstromen regelt voor een webshop. Dit kunnen bijvoorbeeld betalingen via iDEAL, PayPal, Creditcard of automatische incasso zijn.

Onderstaand filmpje legt in het kort uit wat een Payment Service Provider is, waarom u een Payment Service Provider nodig heeft en waar u op moet letten.

U vraagt zicht waarschijnlijk af; “Waarom niet direct de betaling regelen bij de bank?”. Doordat een PSP grote contracten afsluit met banken betaalt u bij een Payment Service Product vaak een lager bedrag per transactie dan bij een rechtstreeks contract. Banken zitten helaas niet te wachten op alle (kleine) webwinkeliers dus krijgen PSP’s volumekorting. Tevens biedt een PSP vaak combinaties van meerdere betaalmethodes, op deze manier hoeft uw webwinkel niet voor elke betaalmethode een apart contract en implementatie te regelen.

Distribuerende en Collecterende Payment Service Provider

In de markt van Payment Service Providers zijn er twee type PSP’s te onderscheiden:

Distribuerende Payment Service Provider

Een distribuerende PSP richt zich voornamelijk op het leggen van de technische koppeling tussen de webwinkel(ier) en de verschillende betaalmethodes. U als webwinkelier ontvangt rechtstreeks de betaling van de bank. Deze dient u vervolgens zelf te koppelen aan uw orders en administratie.

Collecterende Payment Service Provider

Collecterende PSP’s zorgen, naast de technische koppeling tussen de webwinkel(ier) en de verschillende betaalmethodes, ook voor de verwerking van de binnenkomende bedragen. Zij incasseren dus het geld van uw klant en storten de omzet door aan u als webwinkelier mer aftrek van de kosten voor de betaling. Door gebruik te maken van een Collecterende Payment Service Provider geeft u als webwinkelier een heleboel administratief werk uit handen. U heeft echter bij een Collecterende PSP niet direct het geld op uw rekening staan.

Payment Service Provider kiezen

De best passende Payment Service Provider verschilt per klant en per webwinkel. Een kleine webwinkel heeft namelijk een andere PSP nodig dan een grote internationale webshop. Dus waar moet u nou op letten bij het kiezen van een Payment Service Provider?

Nederlandse Payment Service Providers

Het aantal Payment Service Providers in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Wellicht ziet u door de bomen het bos niet meer. DOEN! Webontwerp heeft de Nederlandse Payment Service Providers voor u op een rijtje gezet.

Werkzaamheden