Webwinkelkeurmerk kiezen

In feite kan iedereen een eigen keurmerk beginnen. Er zijn geen wetten en regels waaraan een webshopkeurmerk moet voldoen. Zo kunnen zij dus ook hun eigen regels en toelatingseisen hanteren. Hierdoor zijn er genoeg keurmerken die eigenlijk alleen heel veel leden belangrijk vinden. Dus hoe weet u nou hoe en welk keurmerk u moet kiezen?

Uiteraard wilt u een webwinkelkeurmerk op uw webwinkel die ook daadwerkelijk betrouwbaar is. Maar hoe ziet u nog door de bomen het bos? Er zijn een aantal punten waarop u kunt letten bij de keuze voor een webshop keurmerk.

Raad van accreditatie

Keurmerken kunnen zich laten accrediteren bij de Raad van Accreditatie (RvA). Deze onafhankelijke instantie test het keurmerk zelf. Op de website van ConsuWijzer vindt u een lijst met keurmerken die zijn getoetst door de RvA.

Geschillencommissie

Sluit u aan bij een keurmerk die is aangesloten bij een onpartijdige geschillencommissie. Deze bemiddeld namelijk bij eventuele conflicten tussen u als webwinkel(ier) en de de klant.

Controle

Een webshopkeurmerk dient altijd uw webwinkel te controleren door het bestellen van producten, het controleren van uw wettelijk verplichte bedrijfsgegevens en andere juridische zaken.

Betrouwbare webwinkelkeurmerken

Op dit moment zijn er twee keurmerken die zijn goedgekeurd door de Raad van Accreditatie en die voldoen aan bovenstaande eisen, namelijk Thuiswinkel Waarborg en Stichting Webshop Keurmerk. Beide keurmerken worden ondersteund door de Consumtenbond.

Thuiswinkel Waarborg

Het Thuiswinkel Waarborg is het keurmerk van Thuiswinkel.org en onderscheidt zich vooral door de organisatie zelf. Deze geeft niet alleen een keurmerk voor webwinkels uit maar is vooral een grote belangenvereniging voor webwinkeliers. Zij bieden tevens een klantbeoordelingssysteem en zorgen voor een jaarlijkse herkeuring van uw webshop.

Leden Kosten
2000 Kosten voor Thuiswinkel Waarborg zijn opgebouwd uit:
– Inschrijfkosten: € 75,-
– Certificeringskosten: € 390,-
– Contributie: op basis van omzet
Een startende onderneming komt in aanmerking voor een eenmalige starterskorting van € 150,- op de certificeringskosten.

www.thuiswinkel.org

Stichting Webshop Keurmerk

De Stichting Webshop Keurmerk heeft de focus meer op de consument dan op de webwinkelier. SWK beoogt namelijk consumenten te beschermen tegen ondeugdelijke webwinkels. Het Webshop Keurmerk werd opgericht naar aanleiding van het stoppen van Webtrader van de Consumentenbond. Veel webwinkels die destijds waren aangesloten bij Webtrader zijn overgestapt naar Stichting Webshop Keurmerk. De Webshop Keurmerk-voorwaarden zijn dan ook gebaseerd op de eerder door de Consumentenbond gehanteerde voorwaarden.

Leden Kosten
3680 Contributie: €195,- per jaar

www.keurmerk.info

Werkzaamheden